Pon Dealer & Muntstad
gaan samen verder

Meer info
Media-2

50 jaar Golf: Het verhaal achter de naam van de Volkswagen Golf

Compact, veelzijdig, en geliefd door miljoenen bestuurders wereldwijd. 

De veelzijdige icoon van de weg sinds 1974

Sinds zijn debuut in 1974 heeft de Volkswagen Golf zich ontwikkeld tot het ultieme Zwitserse zakmes onder de auto's. Compact, veelzijdig, en geliefd door miljoenen bestuurders wereldwijd. Of je nu de dagelijkse boodschappen doet of je innerlijke racecoureur naar boven haalt, de Golf biedt je een perfecte balans tussen praktisch nut en puur rijplezier. Laten we een duik nemen in de fascinerende geschiedenis van deze iconische auto en ontdekken hoe hij zijn naam kreeg.

De onthulling van een legende

Toen Volkswagen in 1974 de Golf presenteerde, kort na de introductie van de Passat en de Scirocco, was de keuze voor de naam een verrassing. Veel mensen dachten dat de naam "Golf" verwees naar de warme Golfstroom uit de Golf van Mexico. Maar het verhaal is veel interessanter dan dat.

Media-3

De echte oorsprong

In de zomer van 1974 kregen journalisten in Wolfsburg een dubbelzinnige verklaring voor de naam. Officieel bleef onduidelijk of de naam "Golf" verwees naar de warme zeestroom of naar de balsport op kort gemaaid gras. Uit bestuursnotulen van oktober 1973 blijkt echter dat de Volkswagen-leiding aanvankelijk de naam Golfstroom verkoos.

Eerdere namen als "Blizzard" en "Caribe" werden verworpen, ondanks dat ze goed pasten bij de natuurfenomenen-thema van Volkswagen. Uiteindelijk zou de naam "Golf" een onverwachte inspiratiebron hebben.

Een paard met een naam

Hans-Joachim Zimmermann, een Volkswagen-manager verantwoordelijk voor inkoop, speelde onbewust een cruciale rol in de naamgeving. Tijdens een ontmoeting in 1973, liet Zimmermann zijn baas, Horst Münzner, kennismaken met zijn nieuw gekochte paard, een Hannoveraan genaamd Golf. Münzner was onder de indruk van het paard en de naam bleef hangen.

Van paard naar auto

Toen Münzner op een maandag zijn marketingteam vroeg naar een geschikte naam voor de Kever-opvolger en stilte het antwoord was, stelde hij "Golf" voor. De naam paste perfect bij andere modelnamen zoals Passat en Scirocco, en klonk bovendien internationaal en modern. Zonder dat Zimmermann het wist, werd de naam van zijn paard de naam van een nieuwe legende.

Kort na deze beslissing nodigde Münzner Zimmermann uit naar hal 37, waar de eerste pre-productievoertuigen van de band liepen. Toen Zimmermann de naam "Golf" op een van de auto's zag, was zijn reactie: “Zo heet mijn paard!” Het bleek een perfect voorbode te zijn, want zijn paard belichaamde klasse, elegantie en betrouwbaarheid—kwaliteiten die perfect bij de nieuwe Volkswagen Golf pasten.

Media-2

Ontdek de Golf

Benieuwd naar wat de Volkswagen Golf jou te bieden heeft? Boek vandaag nog een proefrit en ervaar zelf waarom deze auto al 50 jaar een favoriet is. Neem contact met ons op voor meer informatie of vraag een offerte aan. Stap in, voel de klasse, en ontdek de ongeëvenaarde rijervaring van de Golf.

Disclaimer

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.